Dort likérová špička

How to Make Mak-Nyuss Baked Potatoes Stick Recipes From Deanda

Poslední dobou jsem neměla úplně čas a možná ani sílu na pečení dortů. Každopádně speciální situace si vyžádala i speciální dort. Tou speciální situací mám na mysli, že Radek měl narozeniny. Slavil kulatiny a já už několik měsíců předem věděla, že udělám likérovou špičku. 

Tentokrát to byla opravdu výzva. Syn mi rozbil váhu, takže vše jsem dělala odhadem. Snažila jsem se o dortové překvapení, takže nákup surovin probíhal na poslední chvíli, vše jsem poctivě schovávala a vlastně i celkový výsledek jsem stěhovala z lednice na balkon - jak si situace vyžadovala. Překvapení se povedlo a Radek opravdu do poslední chvíle netušil, že k dárkům dostane i oblíbený dort. A jak jsem postupovala se můžete dočíst níž. 

Co potřebuješ forma průměr 24cm:

Na korpus

250 g hladké mouky

40 g moučkového cukru 

6 vajec

4 lžíce kakaa holandského typu 

50 g másla (tuku např. Hera) 

Na likérový krém

50 ml vaječného likéru

kondenzované mléko na zahuštění 

želatina v prášku (používám Dr.Oetkera) 

Čokoládový krém

400ml smetany ke šlehání

50 g másla 

40 g kakaa holandského typu 

50 g moučkového cukru

Na ozdobu

2 kvalitní hořké čokolády

Jak na to: 

Tento dort zabere už mnohem více času. Já jsem začala čokoládovou ozdobou. V horké lázni si rozehřejeme kvalitní hořkou čokoládu a přelijeme na pečící papír, který máme položený na rovné desce. Stěrkou rozetřeme, aby byla čokoláda rovnoměrná. Necháme zatuhnout do druhého dne. Jakmile je čokoláda úplně zatuhlá, nahřátou formou si vykrojíme čokoládový plát. 

Dál si připravíme čokoládový krém. Smetanu s máslem si připravíme do hrnce a chvilinku povaříme. Přidáme cukr a kakao a necháme vychladnout. Nejlépe do druhého dne. Po vychladnutí ho pořádně vyšleháme a můžeme přidat i nasekané zbytky čokolády z ozdoby. 

Korpus je velmi jednoduchý. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh. Sypké suroviny pomalu smícháme. Máslo utřeme se žloutky a opatrně vmícháme do sněhu. Celou hmotu opatrně zamícháme se sypkou směsí, kterou přidáváme postupně, aby těsto nebylo příliš tuhé a těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme na 180°C cca 30minut. 

Na závěr si připravíme likérový krém. Lehce svaříme vaječný koňak s kondenzovaným mlékem. Přidáme želatinu na nepečené dorty (postupujeme dle návodu na obalu). Případně se může přidat i trochu prášku vanilkového pudinku. Necháme chladit. Pozor želatina tuhne opravdu strašně dlouho, až mě to samotnou velmi překvapilo. 

Nakonec kompletujeme dort. Korpus rozřežeme na tři tenké pláty. Vkládáme zpět do formy, protože dort musí ještě tuhnout. Na spodní korpus dáme vrstvu krému, položíme korpus, nalijeme likérový krém, dáme korpus, dáme krém a necháme v chladu tuhnout. Na závěr položíme čokoládový plát a můžeme podávat. Ještě malý tip na závěr. Krájíme nahřátým nožem, protože tak se neláma vrchní čokoláda. 

left align image

left align image

left align image

left align image

Komentáře

  1. Dobrý den,
    těsto je hodně tuhé, vůbec neteče jako u klasického dortu, to je v pořádku?
    Děkuji

    Dobrý den Lucie,

    opravdu těsto je více tuhé. Pokud, ale máte obavu určitě můžete přidat ještě vyšlehaný sníh z dalšího vajíčka a opatrně vmíchat do celé hmoty.

    Zdravím,
    můžu poprosit o průměr dortové formy, kterou jste použila na uvedené množství surovin?
    Moc děkuji

    Dobrý den, ten krém s koňakem a kondez.mlékem vaříme? Nebo jen želatinu? Nebo vůbec. Moc to nechápu.

    Korpus je totálně nepoužitelný. Vznikne z něho tuhá hmota bez chuti, výsledná výška korpusu je asi 1,5 cm sedle tuhé nedobre hmoty. A postup na likerovy krém je úplně nepochopitelný. Kolik kondenzovaneho mléka?

Nechat komentář