Velikonoční Jidáše

How to Make Mak-Nyuss Baked Potatoes Stick Recipes From Deanda

Velikonoční svátky jsem nikdy moc neprožívala. Nejsem věřící a proto asi k nim nemám takový vztah. Posledních pár let, ale tak trochu dodržuju některé vybrané zvyky. Přece jen chci, aby syn měl zažité nějaké tradice, protože já jsem je v útlém dětství nikdy pořádně nezažila. 

Každý rok na Zelený čtvrtek vařím něco zeleného a hlavně peču Jidáše. Mám je strašně moc ráda a je to snad nejjednodušší sladké pečivo, které znám. Tradičně se z Jidášů pletou uzle - protože se na Zelený čtvrtek oběsil Jidáš. Údajně kdo je ve čtvrtek upeče a sní bude celý rok zdravý a to už za to stojí ne? :) Letos jsem maličko recept inovovala ještě o lískové ořechy...

Co potřebuješ:

60 g krupicového cukru 

500 g hladké mouky

300 ml smetany 12%

40 g droždí

2 žloutky

150 g změklého másla

nastrouhaná kůra z jednoho citronu 

2 lžičky citronové šťávy

1 vanilkový cukr

špetka soli

1 vejce na potření 

med na pokapání/ Agáve sirup 

 

Postup: 

Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravíme kvásek. Zhruba po 45 minutách  ho smícháme se zbytkem cukru, mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přilijeme vlažnou smetanu a vypracujeme hladké těsto. Necháme cca 1 hodinu kynout. 

Z těsta vyválíme váleček, který následně rozděláme na menší části a ty zatočíme (já jsem dělala takové smyčky), do vzniklého očka můžeme dát lískový oříšek, dáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca 20 minut. Po upečení pokapeme medem nebo Agáve sirupem. 

left align image

left align image

left align image

left align image

Komentáře

  1. Prozatím žádné komentáře

Nechat komentář